1 / 10

Geheugenbalkon

Het Geheugenbalkon biedt een uniek zicht op de bouwwerkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen. Het 13-meter-hoge uitkijkpunt is gemaakt van oude delen van de snelweg en laat de bezoeker meekijken op de ontwikkeling van de nieuwe ondergrondse ringweg en het Zuiderplantsoen. 

Vanaf het nieuwe uitkijkpunt hebben Groningers de komende jaren een eersterangs zicht op de werkzaamheden aan de ringweg. De verdiepte ligging die hier gerealiseerd wordt, maakt extra indruk vanaf het uitkijkpunt. De historische gelaagdheid van deze plek in Groningen was het uitgangspunt voor het ontwerp van het Geheugenbalkon. Na onderzoek in de omgeving werd duidelijk dat er veel lagen in de geschiedenis zijn geweest. Maar elke keer is de laag volledig weggevaagd en is er iets nieuws overheen gelegd zonder de herinneringen in leven te houden. Studio L A heeft daarom elementen uit de zuidelijke ringweg hergebruikt en in Geheugenbalkon verwerkt. Wie naar boven klimt, treft een originele vangrail, hergebruikt beton en asfalt aan. Het kunstwerk verbindt zo verleden, heden en toekomst.

De wens voor een ontmoetingsplek kwam van buurtbewoners. Maar ook de aannemer – Combinatie Herepoort – had een uitkijkpunt voor de bouwwerkzaamheden in de planning. Deze twee wensen kwamen samen met de ontwikkeling van een familie van ontmoetingsobjecten in de buurt door Kunstpunt Groningen. Kunstpunt Groningen vroeg Studio L A om een ontwerp te maken, wat resulteerde in het Geheugenbalkon. Het Geheugenbalkon is het eerste kunstwerk in een serie van werken rond het Zuiderplantsoen, die uitnodigen tot sport, spel en ontmoeting.

Ontwerp: Studio L A
Opdrachtgever: Kunstpunt ism Combinatie Herepoort
Constructie, fundering, wegdek en bouwcoördinatie: Combinatie Herepoort
Staalconstructie: Mannen van Staal

Mogelijk gemaakt door:

Aanpak ringzuid, gemeente Groningen, combinatie Herepoort

Pers:
Architectenweb
Kunstpunt Groningen
Aanpak Ring zuid
OogTV
Dagblad van het Noorden
RTV Noord